El repte de finançament de la dependència i la nova fórmula de Pensium
El passat 7 de novembre es va presentar l’última edició de la “Revista Econòmica de Catalunya”, publicació que el Col.legi d’Economistes de Catalunya comparteix amb la societat, per a aprofundir en el coneixement de la realitat econòmica i empresarial catalana en totes les seves manifestacions.
L’edició d’enguany se centra en la temàtica “El canvi Demogràfic i Economia Catalana”, i Pensium, de la mà de Miquel Perdiguer, CEO de la companyia, i David Igual, Director d’Operacions, va participar en el seu contingut amb la publicació de l’article: “El repte del finançament de la dependència i la nova fórmula de Pensium”, en el qual es presenta a Pensium com la nova fórmula com a solució financera per a les persones grans amb dependència.
Les dades demogràfiques indiquen un augment dels anys de vida per persona i més persones en cada cohort que arriben a situacions de dependència. Catalunya és a la mitjana pel que fa a serveis i cost. Els preus de la dependència a Espanya són ajustats tot i que molt allunyats de les pensions mitjanes de les persones dependents. Hi ha diverses fórmules de monetització de l’estalvi immobiliari, la majoria amb un èxit molt limitat. La dependència genera estrès en les famílies, en l’Administració i en tots els actors de la dependència. Pensium és una nova solució financera per a les persones amb dependència que permet anticipar-los els lloguers del futur.
Per a aprofundir en el problema del finançament dels costos de la dependència, és necessari dur a terme una anàlisi en profunditat de l’oferta i demanda de serveis assistencials per a la dependència.
Una pluralitat de factors demogràfics i de canvis socials determinen un fort augment del nombre de persones dependents i de la demanda de serveis específics per atendre-les. Entre aquests, destaca l’augment de la longevitat gràcies a la supervivència a determinades malalties cròniques, abans letals i que ara són curables, així com a la millora general de la qualitat de vida. Però cal tenir en compte que aquest augment de l’esperança de vida també va acompanyat de l’increment d’anys en què l’autonomia personal es veu reduïda i cal acompanyament i suport per a les activitats quotidianes. D’altra banda, si es considera la incorporació als grups d’edat de les persones grans de les cohorts poblacionals de la generació anomenada baby-boomer, que tot just comencen a fer seixanta cinc anys el 2023, ja tenim tots els ingredients per a una acceleració del procés que provoca un gran augment del nombre de persones dependents. L’evidència de les dades demogràfiques indica més anys de vida per persona i més persones en cada cohort que arriben a situacions de dependència. També pel costat de la demanda de serveis, a més d’un nombre més gran de persones dependents, cal referir-se al canvi social que significa la necessitat d’utilitzar serveis professionals de cuidadors o centres residencials davant la impossibilitat de l’atenció familiar directa de la gent gran, situació habitual en èpoques passades i que encara és present en molts casos, però que clarament es reduirà en el futur.
Davant dels canvis socials esmentats que ens esperen en el futur més immediat, des de Pensium fomentem el suport a la gent gran amb dependència i les seves famílies a través de la Fórmula Pensium, la qual ajuda a tenir els recursos necessaris per afrontar el pagament de les cures assistencials de la gent gran.
Podeu tenir accés al contingut complet de l’article fent clic aquí.